söndag 12 juni 2011

Vilken doft!

Nu blommar doftschersminen för fullt, den gamla busken som funnits i trädgården troligen i många decennier. När vi byggde vårt garage måste jättebusken flyttas vilket skedde med grävskopa! En hel vintersäsong stod sedan rotklumpen uppe på jorden i trädgårdslandet eftersom platsen den skulle flyttas till inte var klar. När den till nästa vår kom i jorden, också det med grävmaskinistens hjälp, fortsatte busken att växa och blomma som om ingenting hade hänt. Otroligt men sant! Doften som påminner om intensiv smultrondoft är fantastisk och sveper genom trädgården varma och vindstilla dagar.

Doftschersmin i full blom


Närbild av doftschersminens väldoftande blommor


En annan härlig buske som blommar nu är paradisbusken (kolkwitzia amabilis). Grenarna som nästan täcks av de rosa blommorna böjer sig vackert sirligt i bågar. Förra vintern tog hårt på den här busken och stora delar måste skäras ned men i år har den kommit igen väldigt bra.

Kolkwitzia

En lite lägre buske som också är vacker just nu är trädgårsprakttry (Weigela) med stora rosaröda klockliknade blommor. Även denna buske är lite känslig för vintrarna och torra grenar måste varje år skäras bort. Dessutom kommer den igång sent på våren så många år har jag trott att den varit förlorad men så kommer grönskan en bit in i maj och blommorna i juni.

Weigela

Syrenhortensian som vi har är en uppstammad buske som inte blommar nu utan på sensommaren med vita stora blomsamlingar som skiftar i rosa. Just nu kan man dock luras att tro att det är en helt annan växt eftersom det istället finns stora ljuslila blommor i det lilla trädet nu. Det är en storblommade klematis (Nelly Moser) som har syrenhortensian som klätterställning, en lyckad kombination faktiskt!

Klematis "Nelly Moser" i syrenhortensia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar