onsdag 8 juni 2011

Orkidéer och äppelkart

Gårdagens åskväder var magnifikt och äntligen kom det regn, 12 mm enligt regnmätaren, så det blev en rotblöta och det behövdes. De flesta av mina orkidéer är nu ute på sommarviste i fruktträden sen några dagar tillbaka. En del står i korgar av kycklingnät och andra i stöd för ampelväxter som jag gjort om till korgfunktion. Huvusaken är att vatten kan rinna rakt igenom krukan och inte bli stående någonstans.
Orkidéer på sommarlov
Orkidéer och äppelkart
En ampel av helt annat slag är jordgubbsplantan som hänger i växthuset. Där har redan flera jordgubbar plockats och det kommer fler hela sommaren, inte så många åt gången men i alla fall så att man får smakprov av de härligt söta gubbarna.

Jordgubbar i ampel























Kryddväxterna finns nära till hands där de står på uteplatsen. Nära till både kök och matplats. Den franska dragonen har överlevt flera vintrar genom att jag grävt ned hela kruka i växthuset och täckt med torra löv på hösten. Likadant gör jag med timjan vilket också gått bra i flera år men i år var det läge att köpa en ny timjanplanta, den gamla hade tagit för mycket stryk i vinter. I krukorna finns också rosmarin, citronmeliss och persilja, persilja bara för att den är så dekorativ, den mesta persiljan finns ändå i trädgårdslandet. Basilikan som jag sådde i våras har växt till sig bra men får bo inomhus hela sommaren, där trivs den bäst.


Kryddgården

















Basilika






















I perennrabatterna är det pionerna som dominerar nu med sina stora praktfulla och väldoftande blommor. Som kontrast finns också de små dvärgartade irisarna som är så fint tecknade när man kommer nära men blommorna kan nästan vara svåra att upptäcka vid en första blick där de snudd på  försvinner i grönskan av sina egna blad.



Luktpion

















Gammal liten irissort

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar