onsdag 17 augusti 2011

En härlig tid


Nu är det tomattider! I växthuset finns rikligt av "Dansk export" dvs de lagom stora röda tomaterna, gula tomater och körsbärstomater, både röda och gul-oranga, dessutom "chokladtomater"som är brunaktiga. Alla är goda men bäst är de gul-oranga körsbärstomaterna som har en så koncentrerad och god smak. De minst goda är de stora gula tomaterna som inte smakar just något alls men har en fin färg. Chokladtomaterna är lite lustiga med sin ovanliga färg men smaken är inget sensation, de smakar ordinär tomat. Tillsammans blir de i alla fall en fin färgpalett i salladsskålen eller i en ovanligt färggrann grekisk sallad...

Tomatexposé
I växthuset är det också gurktid, det blir fler än vi hinner med att äta upp så det är roligt att kunna dela med sig av dem till vänner och bekanta. Physalis som på svenska kallas gyllenbär är också klara att börja äta av. Jag har en planta i växthuset och en planta som står utomhus i en kruka mot en solig vägg. Båda ger gott om bär men det är en klar storleksskillnad både på växten i sig och på bären. Det visar ändå att det går att odla även lite mer exotiska fruker i vårt klimat om man ger dem en chans. Paprika däremot blir det nog inga alls i år, plantorna har inte vuxit särskilt bra och har bara små fruktämnen fast det är sent på säsongen.

Några av gurkorna klara att skörda
Gyllenbär
Tillsammans med potatisen, löken och salladen i trädgårdslandet och äpplen, päron och plommon från träden är vi just nu självfösörjande på frukt och grönsaker, det är en härlig tid på året!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar