fredag 22 juli 2011

Skördetiden pågår

Är nu hemma i trädgården igen efter en veckas semesterresa. Allt har överlevt med döttrarnas benägna hjälp. Det händer mycket med växtligheten på en vecka så här års. De röda vinbären är riktigt mogna, även de svarta vinbären är mogna och krusbären är också snart klara. Hallonen ger fortfarande nya skördar, det har blivit riktigt bra med hallon i år. I växthuset finns gurkor att skörda, de minigurkor jag har i år är riktigt bra eftersom varje gurka inte är större än att en gurka går åt per dag. Det innebär pinfärsk gurka hela tiden och inte långa slanggurkor som blir slaka och tråkiga innan de är uppätna. I växthuset växer också vindruvsklasarna till men det är långt kvar innan de är mogna. Tomaterna däremot är ganska långt på väg men är än så länge gröna. Det kommer nog inte dröja särskilt länge innan det är dags att börja äta av dem för det går fort när de väl börjar rodna.




I trädgårdslandet är potatisen klar att skörda, vi har redan njutit av flera kok av den egna färskpotatisen fast vi i år valde en sen rödskalig potatissort, Roda. I fjol odlade vi den franska delikatesspotatisen Amandine och några knölar blev uppenbarligen kvar i jorden och överlevde vintern utan att frysa sönder och blev till sin egen sättpotatis. Därför har vi nu både röda och vita potatisar lite huller om buller. Båda sorterna är riktigt goda.
Kålrabbin är också färdig, god i tunna skivor i sallden med sin milda kålsmak och knapriga, saftiga struktur.



I perennrabatten blommar nu bl.a. rosenstaven, Liastris spicata, en lustig växt som börjar blomningen högst upp i blomställningen och slår ut blommorna successivt nedåt. Stormhatt, Aconitum napellus, med sin intensiva blåa färg är jättevacker men otroligt giftig. Alkaloiden akonitin är ett nervgift och för länge sedan kunde extrakt av stormhatt användas vid avrättningar...

Rosenstav

Gul tigerlilja

Rosa astilbe

Stormhatt

Årets första näckrosblomma











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar