onsdag 21 augusti 2013

Havtorn

Idag har havtornen skördats och blivit till marmelad.
För två år sedan planterade jag ett par havtornsbuskar, det är just ett par, Julia och Romeo. Havtorn är enkönad så det behövs en hane och en hona för att det ska bli bär. Romeo ska planteras så att vinden för pollen mot Julia, dvs helst väster om Julia eftersom vindarna oftast är västliga. Det gick inte riktigt att få till av utrymmesskäl men en placering söder om Julia tycks också fungera för i år kom de första bären, 1,5 dl! Bären växer direkt på stammarna som har tornar så det var lite pilligt. Men det är det värt, bären ska ju vara riktiga vitaminbomber.
Bären kokade jag med ett äpple (Transparent blanche i detta fall), skalat och skuret i bitar tillsammans med 0,75 dl vatten och 0,75 dl socker i ca 10-15 min. Därefter passerades massan genom en sil för att få bort kärnorna och skalresterna och sen ner i varm burk. Nu är det bara att vid lämpligt tillfälle njuta marmeladen till en bit mogen camembert och ett glas passande vin...

De två små havtornsbuskarna, Romeo och Julia
 
 
Bären växer på stammarna
 
 
Årets skörd, 1,5 dl...
 
 
Havtornsmarmelad!
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar