lördag 22 september 2012

Vart tog sommaren vägen?


Så har sommaren redan gått, den känns lite som en parentes ur odlarsynpunkt i år. Både vädret och rådjuren har varit avigt inställda. Visserligen har man inte behövt vattna mer än i växthuset men det är inte så roligt när all blomning snabbt förstörs av regnväder och ogräs som våtarv frodas istället. Nu i september blommar ändå en del perenner fint, som t.ex.sköldpaddsörten. En fantastisk liten lilja har också precis slagit ut, tyvärr har jag glömt namnet men det finns någonstans i gömmorna och dyker upp så småningom.
Rosenknopparna som rådjuren åt upp på försommaren har ersatts av nya och blomningen är riklig nu i september, bättre sent än aldrig...!
I trädgårdslandet blev det bra skörd av potatis, lök och squash men morötter och rödbetor blev det inget med, de mumsade rådjuren i sig. Skörden av hallon och björnbär blev riklig, rådjuren tycks inte gilla bär, tur att vi inte har brunbjörn i trädgården ännu! Ca 16 liter hallon och mer än 25 liter björnbär kommer att smaka bra under vintern. Tomatskörden är trots den kyliga sommaren ordinär men lite försenad.
I trädgårdsdammen blimmar fortfarande de sista näckrosorna och fiskarna förbereder sig för vintern, de är märkbart mindre hungriga nu när vattnet blivit kyligare. Snart är det dags att plocka äpplena, vissa träd har klarat frukten bättre än andra där många äpplen är ovanligt små och angripna av skadedjur, även det orskat av det tråkiga sommarvädret antar jag.


Sköldpaddsört (Chelone obligua)
 
Läcker senblommande lilja

 

Rosor "Sommerwind"

 
 
En del av potatisskörden
 
 
Gul lök hänger på tork
 
Björnbär

 
Tomater finns det ännu rikligt

 
Skördemogna äpplen
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar