fredag 21 oktober 2011

Höstlugnt i trädgården

Nu i andra halvan av oktober är det lugnt i trädgården. Fiskarna har börjat sin vintervila och dammen är iordningställd för vintern. Näten över dammen ligger där för att förhindra att för mycket löv faller ner i vattnet och ruttnar. I stället för vattenpumpen som cirkulerar vattnet under sommaren är nu luftpumpen på plats. Det viktiga under vintern är att ventilera bort metangasen som bildas i bottenslammet och annars kan kväva fiskarna. Fiskarna har ju överlevt i dammen i flera år nu trots att det varit väldigt stränga vintrar så det fungerar bra. Förhoppningsvis klarar fiskarna och deras små yngel även denna vinter...

I morse var det för första gången i höst riktigt frostigt i gräset. Funkians blad har frusit och är nästan genomskinliga. Det finns dock fortfarande vissa färgklickar kvar i rabatten som t.ex. de japanska lyktorna vars pappersaktiga frukter är riktigt knalloranga. Fin färg har också bergskörsbärsträdet, det som blommade så vackert rosa i våras, det har nu riktigt rött lövverk. Häcken av svart aronia har passerat sin riktigt röda period, det mesta av bladen har redan fallit men de svarta bären finns kvar till glädje för fåglar och rådjur. Rådjuren brukar gå uppför trappan till terassen och stå och mumsa av bären precis nedanför vardagsrumsfönstret.
Frusen funkia

Bergskörsbär i höstfärg

Svart aronia

Japansk lykta
I växthuset är det nu tomt och ödsligt, allt som ska bort är utrensat. De tomater som ännu inte hade mognat är inplockade och får så sakta eftermogna inomhus. I växthuset kommer några växter övervintra i nedgrävda krukor och täckta av torra löv så småningom. Det är jordguppsplantan i ampeln och den franska dragonen som trivs så, de har båda hängt med i ganska många år nu med den metoden.



De fantastiska rosorna "Sommerwind" blommar fortfarande om än lite frostnupna, de har blommat utan uppehåll från strax efter midsommartid till sen oktober!

"Sommerwind" 21 oktober 2011


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar