fredag 22 juli 2011

Skördetiden pågår

Är nu hemma i trädgården igen efter en veckas semesterresa. Allt har överlevt med döttrarnas benägna hjälp. Det händer mycket med växtligheten på en vecka så här års. De röda vinbären är riktigt mogna, även de svarta vinbären är mogna och krusbären är också snart klara. Hallonen ger fortfarande nya skördar, det har blivit riktigt bra med hallon i år. I växthuset finns gurkor att skörda, de minigurkor jag har i år är riktigt bra eftersom varje gurka inte är större än att en gurka går åt per dag. Det innebär pinfärsk gurka hela tiden och inte långa slanggurkor som blir slaka och tråkiga innan de är uppätna. I växthuset växer också vindruvsklasarna till men det är långt kvar innan de är mogna. Tomaterna däremot är ganska långt på väg men är än så länge gröna. Det kommer nog inte dröja särskilt länge innan det är dags att börja äta av dem för det går fort när de väl börjar rodna.




I trädgårdslandet är potatisen klar att skörda, vi har redan njutit av flera kok av den egna färskpotatisen fast vi i år valde en sen rödskalig potatissort, Roda. I fjol odlade vi den franska delikatesspotatisen Amandine och några knölar blev uppenbarligen kvar i jorden och överlevde vintern utan att frysa sönder och blev till sin egen sättpotatis. Därför har vi nu både röda och vita potatisar lite huller om buller. Båda sorterna är riktigt goda.
Kålrabbin är också färdig, god i tunna skivor i sallden med sin milda kålsmak och knapriga, saftiga struktur.



I perennrabatten blommar nu bl.a. rosenstaven, Liastris spicata, en lustig växt som börjar blomningen högst upp i blomställningen och slår ut blommorna successivt nedåt. Stormhatt, Aconitum napellus, med sin intensiva blåa färg är jättevacker men otroligt giftig. Alkaloiden akonitin är ett nervgift och för länge sedan kunde extrakt av stormhatt användas vid avrättningar...

Rosenstav

Gul tigerlilja

Rosa astilbe

Stormhatt

Årets första näckrosblomma











måndag 11 juli 2011

Högsommar

Högsommar och olika perenner avlöser varandra i rabatterna. Även annueller som mina frösådda lövkojor blommar nu, de doftar så gott! Dessutom är skördetiden här, potatisen blommar snart över och det brukar indikera att potatisen undertill blivit stor nog att skörda och man kan börja äta av den egna färskpotatisen. Olika sorters sallad och ruccola finns sedan flera veckor att plocka i trädgårdslandet. Ruccola är förresten inget nytt påfund utan har funnits i Sverige sedan många år. Jag odlade det långt innan det fanns att köpa i varje grönsaksdisk men då hette fröna jag sådde "Senapskål". Hallonen mognar snabbt och det gäller att skörda var och varannan dag, hittills har det blivit cirka tolv liter. Smultronen kommer undan för undan under en längre tid, ett gott tilltugg när man strosar i trädgården. Vinbären börjar också mogna, igår gjorde jag röd vinbärsgelé och till det ska ju bären inte vara helt mogna för då geléer det sig inte, men det gick bra nu.

Stora rabatten

Lövkoja (Matthiola incana)

Daglilja (Hemerocallis)

Fingerborgsblomma (Digitalis purpura)

Höstöga (Coreopsis verticillata)

Stockrosor

Hallon

Röda vinbär

En av orkidéerna blommor under sommarlovet








söndag 3 juli 2011

Rosornas tid

Nu har midsommar redan passerat, pionerna har blommat över och nu kommer rosornas tid. När vi flyttade till huset för ganska många år sedan nu, planterade vi en rad rosor på var sida om uppfarten. Sorten var ett lätt val. Hösten innan gick jag nämligen och tittade i Stadsträdgårdens rosplantering sent på hösten. Bara en ros blommade fortfarande som om ingenting hade hänt fast det var kylig oktober, och på den föll valet, Sommerwind, 40 stycken. De har alla överlevt och blommat rikligt varje år från midsommartid till frosten blir övermäktig. Otroliga! Tyvärr gjorde inväxt av kirskål från tomtgränsen så småningom rensningsarbetet alltför svårt så nu har rosorna fått flytta ihop i grupper istället och i tomtgräns är det istället gräsmatta som klipps vilket kirskålet inte klarar. Trots flytt blommar rosorna oförtrutat vidare.


"Sommerwind"

Marsipanros eller?
Klängrosorna blommar också just nu och ger en fantastisk mängdverkan. Det är egentligen två plantor, en står uppe på terasskanten och en nedanför men de växer och blommar på samma spaljé. Sorten är "Sympatie"
"Sympatie"
Rosor som inte är rosor är stockrosorna som just börjat slå ut sina första blommor. De finns i alla färger från ljust rosa till mörkröda, nästan svarta. Men än har bara några få slagit ut.

De första av stockrosornas blommor
Ljusrosa stockros
I samplanteringen är riddarsporrarna med sin otroligt intensiva klarblå färg en härlig granne till bl.a. stockrosorna. I år har de lämnats ifred från den ohyra som ibland äter upp blommorna väldigt kvickt.


Stor riddarsporre, Delphinium elatum


I min rabatt finns just nu några riktigt knallröda accenter också, studentnejlikorna förstås och liljor vars namnsort jag tyvärr tappat bort men de blommar ju lika fantastiskt för det...

Intensivt röda liljor

Studentnejlika, Lychnis chalcedonica